A la sala groga hi tenim un espai per realitzar el taller d'experimentació. Aquest any com que hi ha més infants petits hem pensat que el PA pot ser un material ideal per explorar. Encara que ja el coneixen per la seva quotidianitat és ideal per la seva seguretat. Tots els infants poden posar-s'ho a la boca amb tranquil·litat.
La qüestió era com ho presentàvem, com ho disposàvem, com l'oferíem i què volíem observar. Vam decidir oferir el pa a forma de barra, tou i sec, i aixafat en una safata gran a terra per tal d'arribar als més petits de la casa. I vam decidir observar com els infants comunicaven els canvis, les seves troballes, les seves observacions; tant a nosaltres com als companys com per ells mateixos.
Així que vam deixar el material a terra i als mobles hi vam posar diferents objectes i estris que permetessin una transformació. Com uns morters, un ratllador, més destinats als infants més grans i unes culleres, forquilles, pots i potets , plats i safates petites per utilitzar quan volguessin.
La primera acció que van fer en totes i cadascuna de les vegades que hi hem anat és menjar !!!! de seguida s'ho posen a la boca. I s'hi estan una bona entona. Sobretot amb un tros gran de barra.
Quan introduïm algun element com el ratllador i comencem a transformar el pa observem com els infants es van apropant interessats. I observen com anem transformant el pa. La cara dels infants ens fa veure que s'adonen d'alguna cosa, potser del canvi físic que experimenta el pa? . En la mesura que van deixant el pa per menjar poden anar introduint diferents eines i manipular el pa amb elles tot observant què passa.
Aquests moments capten la seva atenció tot i que els més petits no deixen ni un moment la barra de pa. Així que per uns instants estan agafant el pa i explorant algun material amb l'altra. Una de les menudes troba més interessant els trossos de pa que pot agafar fent la pinça.
El pa un cop ratllat, atrau l'atenció de la majoria dels infants per les seves qualitats sensorials. És fi i agradable al tacte, s'enganxa a les mans i a la roba; es pot collir amb la mà; se'l poden posar a la boca; i si el bufen, des de la mà, surten trossos volant i els sembla "fum".
Arriba un moment en el qual ja deixem anar la barra i observem al nostre voltant. Agafem els estris, imitem les accions dels altres, explorem l'espai i les safates.
Encara no hem acabat d'explorar aquest material. Ja que a mesura que el van coneixent anem observant que van descobrint noves maneres d'aproximar-s'hi.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada