C/ escoles s/n de LLERS , b7009989@xtec.cat tel: 972528965

dijous, 2 de juny de 2016

El joc simbòlic


Durant aquest any hem anat oferint diferents espais de joc simbòlic. Aquest joc possibilita que els infants reprodueixin quotidianitats de casa, de l'escola, que estan intentant entendre, que volen reproduir als companys, que recorden, que ho troben divertit... fins i tot altres familiars, com cosins, amics... entren a la llar amb aquestes petites històries. 
Alguns racons són molt estructurats com poden ser el de les nines, la cuineta, el metge o en aquest cas el veterinari. on els infants participen de petites històries que produeixen ells mateixos, que imiten de companys, que acompanya l'adult... 


Poden ser jocs diversos que mostren i ens parlen de mostes coses.  Que atentament observats comuniquen petits relats.
En aquest vídeo hem pogut captar un moment de gran riquesa !! veiem els infants més grans com expliquen el que fan, es pregunten; la seva interacció ja és amb paraules i accions molt concretes. Amb objectius i torns elaborats dins una història compartida per tots dos. I l'altre parella d'infants de casi dos anys estan començant amb aquest joc d'imitació, de construcció de petites històries, de torns, de simbolisme... però tot envoltat d'una exploració del propi cos, del material, de l'espai... i sembla que amb una petita sintonia entre les dues parelles!!!  

vídeo del racó del veterinari


Les històries es produeixen entre companys. Entre ells juguen amb els objectes tot fent -los servir tant per explorar amb la boca com per inventar l'hora del cafè.


L'espai el fan seu!! l'elaboren a mesura que la història va agafant forma. No és un sol dia, sinó són dies jugant amb aquell material, cada dia incidint amb les seves característiques, amb les seves possibilitats, amb la situació de les peces, amb la cura del material. 
Un material que disposem perquè s'acosten dates senyalades i ens interessa que explorin, descobreixin, investiguin, entengui, a partir de les seves curiositats de joc. Que poden ser tant diverses com infants tenim a la llar. Cada infant descobreix el sant Jordi a la seva manera. I mostra interès per una part de la seva història. Per unes princeses, pel drac i el fet que pugui fer por, per ser un cavaller i matar el drac... 
Ho vivim amb elements però també amb interaccions i amb el propi cos. 


Ho viuen amb petis estris de tots els racons. un cop s'inicia aquesta espurna es comença a expandir pel dia a dia dels infants. "bufa" "N bufa"

 Cada infant troba la seva passió i la desenvolupa. 

 aquell descobriment de la història dura dies.

 es va reproduint i amanint.
S'imita per altres i es transforma en diferents històries. Cadascuna de pròpia. Cada infant amb la seva. A mesura que van creixen es va compartint. 

Normalment els objectes més apreciats són els que els hi aporten més riquesa. són els més coneguts i per tant ja no han de passar temps explorant les seves característiques, ja poden construir. 


Al ser tots fent la mateixa acció no vol dir que ells facin el mateix. Cada infant gratava la sorra amb una intenció i estava tant concentrar en fer-ho que moltes vegades no es veu l'altre.

Un pot evolucionar cap a anar a comprar i l'altre cap a carregar els camions de sorra.

Les titelles, les nines, els ninots, ens aporten moltes oportunitats per fer aflorir allò que ens passa. Però sense material també sorgeixen històries compartides. Entre infants de diferents edats i interessos. 
a vegades no caus!! no entens o no saps perquè allò passa!!! i te n'adones al cap d'uns dies. Aquella història els hi agrada perquè abans han viscut un fet que els ha marcat molt!! que els va agradar. Que està envoltada de molt simbolisme!!!! El conte de la rínxols d'or és important per ells ja que poden recordar les noies de pràctiques; ja que els hi van regalar; l'obra de teatre dels infants de l'escola dels grans, que van anar per sant Jordi... 
I en mica en mica anem construint la nostra història.
i en mica en mica anem obrint camí.
i en mica en mica anem creant moments màgics.
i en mica en mica anem compartint il·lusions.
I entre tots ens acollim en la nostra història per la llar d'infants.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada