C/ escoles s/n de LLERS , b7009989@xtec.cat tel: 972528965

divendres, 26 de maig del 2017

i els petits .... també investiguen....


 Tot comença amb un caixó. En R el porta fins a nosaltres i ens ensenya que vol entrar a dins. Ho prova i es queda encallat. "aa" ens crida. "no uc" tot estirant les mans. El fet de seguida crida l'atenció als companys i companyes que venen a veure què li ha passat en R. 

El curiós és que tots i totes s'apropen a entrar al caixó. Un per un també volen provar què li ha passat en R. i un darrera l'altre s'hi van col.locant. Alguns hi entren, altres no. I es miren entre ells i elles per observar qui entra i com ho fa. 

Al cap d'una estona d'entrar i sortir. Decideixen girar el caixó i enfilar-se a dalt. Ep!!! ara arribo a la planta.  al cap d'una estona tots i totes volen pujar i baixar i entrar i sortir de l'estructura tot fent cu-cut als que estan sobre el caixó. 

 Alguns s'hi amaguen. Altres amaguen els animals que troben disposats a dalt. Altres proven d'entrar-hi de dos en dos. I a mesura que van entrant i sortint van balbucejant i exposant diferents mots i sons. 
"tu no", "me", "té", "ai", "no pu", "seu", "aqui", "no"...





Cada infant imita el seu company. Cada nen i nena observa i intenta fer que el seu cos participi d'aquella observació. A ulls d'un adult pot semblar tasca fàcil. però per ells i elles resulta molt difícil coordinar la voluntat dels seus pensament i fer que el seu cos es mogui amb intencionalitat. 





 Imagineu si és atraient el joc !! que des de les rodalies s'hi acosta l'A que està aprenent a gatejar i ens vol acompanyar en la seva realització. 


divendres, 12 de maig del 2017

Projectes d'investigació


Tot comença un dia quan un dels infants descobreix que hi ha embuts per jugar a la sorra. 
Els va utilitzant com una pala; però en un moment donat, aixeca l'embut i s'adona que la sorra rellisca ràpid fins sortir per l'altre costat . 

La sensació de la sorra lliscant motiva el infant per anar repetint l'acció. 





Un altre dia, en un altre moment del jardí un infant l'imita. I allò que era una acció i descoberta individual passa a ser un joc compartit. 


Però nosaltres no veiem un simple joc. 
Nosaltres veiem planificació, exploració, acció, comprovació, organització, reorganització.



I en mica en mica els objectius es fan comuns. En mica en mica les accions es van compenetrant i les voluntats individuals passen a ser ajustades amb el company de joc.


es miren mútuament. no parlen massa. 






en la mesura que el seu joc va avançant, també apareixen nous descobriments. Nous reptes. Un dia la sorra era molla i no lliscava tant. Es miraven l'embut i el remiraven. Què passava que no sortia? "una pedra" deia un dels infants.




Així que vam aprofitar aquesta motivació dels infants per posar l'instrument a altres experiències i que els infants en puguin explorar les seves característiques. La nostra voluntat és seguir l'evolució d'aquesta descoberta i verbalitzar amb ells les seves conclusions, sensacions ... i que aquesta experiència que té sentit per dos infants en pugui tenir per d'altres. 


dijous, 4 de maig del 2017

La música a l'escola


Com cada any a l'escola ens agrada gaudir d'un concert musical amb tota la seva esplanador. Una gran sala de concerts, uns musics professionals, unes músiques molt pensades, una escenificació que acompanya... i tot això ens ho ofereix la proposta de l'Auditori . Aquest any amb el disc "els nous colors dels metalls" ens endinsem en un espectacle musical i visual molt especial. 


Ens preparem des de novembre. Quan rebem el disc i en mica en mica l'anem presentant als infants. Amb el seu format conte ens permet observar els detalls i les imatges que eludeixen i guien detalls de les cançons. Són petits petites il.lustracions que capten l'atenció del infant i el fan partícip del context simbòlic que envolta la música i el concert. 

com aquesta petita sessió on les cançons "lavanera", "cargols", "la barca puja i baixa"... ens fan pensar en el mar. I amb els seus elements anem gaudint de les tonades, els ritmes, les pauses, els sons... i en la seva mesura i comprensió els nens i les nenes ens mostres el que senten, veuen, perceben....



Però mai sense oblidar la família que ens acompanya el gran dia del concert. I que amb ella compartim aquesta il·lusió per sentir i entendre la música des de la seva immensa complexitat.





 Encara que les sessions que anem fent a la llar tenen diversitat de propostes i moltes vegades són els mateixos infants qui ens demanen certes cançons.... Aquest any tenim la "els dimonis" que seria la Patum. La "nina" que seria la de dalt del cotxe. "el peix" que seria la de comprar peix.... fins i tot la de "tutut" que és la dels Cargols.... També ens agrada gaudir de sessions on la família també comparteix aquest moment.










Així que desitgem que ens agradi el concert