C/ escoles s/n de LLERS , b7009989@xtec.cat tel: 972528965

dilluns, 17 d’octubre de 2016

Taller d'art i creativitat. Land-Art a fora i dins l'escola


 El primer contacte amb els elements de la natura sorgeix de forma quotidiana dins el dia a dia a la llar. Si fa un bon dia aprofitem sense pensar-ho per fer una passejada i observar allò que ens envolta, i de camí sempre ens agrada recollir el que per a cada infant resulta més significatiu del camí. Durant els primers dies de Setembre, aprofitem per anar a observar què passa a l'exterior i veiem com han començat a caure les primeres fulles, n'observem el color, algunes són més punxudes... d'altres es mostren més atrets per les pedres i mica en mica omplen el cistell de petits tresors... Els infants s'aturen, tenen temps per mirar i remirar el món que els envolta, adonant-se dels més petits detalls, fent-se preguntes, i l'adult l'acompanya i posa paraules a aquestes interaccions que van sorgint...
 


Els cistells plens de fulles i pedres, durant uns dies, són exposats a l'entrada de la llar per tal que els nens i nenes puguin ensenyar les seves troballes als familiars, als companys i a les mestres. Per tancar la proposta, l'adult proposa enganxar les fulles i les pedres en un mural al jardí. Enganxem amb cola i pintem. Ha quedat ben bonic! 


 
 
Després d'uns dies, ens proposem començar el taller d'art i creativitat basat en els moviments artístics de Land-ART.

 
 La proposta s'inicia un matí de tardor, amb els infants més grans de la llar d'infants. Tot fen una passejada ens acostem a la pineda del poble. Durant el camí tot són petites descobertes: un arbre amb nous que han caigut, un soroll molt fort que surt de la fusteria, un gatet que s'acosta a saludar, uns forats a terra on hi deuen viure formigues... un dibuix en una paret, un gos que borda quan ens veu passar, un parc amb tobogans, etc... 
 Un cop arribem a la pineda , l'adult els proposa trobar un lloc que els agradi per iniciar la composició. per ara li anomenem així, composició o obra d'art... Davant la grandesa de l'espai els cal una mica d'ajuda per focalitzar l'atenció en un lloc en concret. "Què us sembla, us agrada aquest lloc?" ....
Ara que ja ho tenim triat, aneu a buscar allò que més us agradi i que trobeu per aquí a la vora (pinyes, pedres, rocs, troncs, pals...). Comença l'exploració. Les primeres troballes són petites, palets curts i prims, pedretes... i després de mostrar-la a la mestra la llencen. Amb la meva ajuda, els vaig focalitzant l'atenció en el mateix punt.... "Ho poses aquí? vine, vine... ho deixarem aquí"
i a mesura que la composició creix... vaig observant com mica en mica van trobant un sentit a l'obra d'art. Ara, tot allò que troben cada vegada és més gros, més important i significatiu i saben que té una ubicació concreta i una finalitat... crear, crear alguna cosa. 
  

 Aquests nens i  nenes han treballat molt, alguns ja cansats, prefereixen modificar la composició "in situ", mentre la resta de companys i companyes segueixen duent elements a afegir a l'obra d'art.... fins que s'aturen i l'observen, ja no cullen res més ara s'hi fixen, és grossa... La donem per finalitzada i la deixem, així, fins un altre dia... ens agrada dir-li adéu!
 ...... i al cap de tres o quatre dies....


Volem tornar-hi, ha passat temps i tenim curiositat per descobrir què déu haver passat.... 
a la llar, recordem a partir de fotografies com era el resultat, què esperem tornar a veure... i reprenem el camí cap a la pineda.... Altra vegada davant la grandesa de l'espai ens costa cercar la nostra obra d'art, passegem un xic, i finalment un infant fa la descoberta. els ulls s'obren com plats! "és aquí!" i assenyalen!  s'ajupen i toquen, miren, comparteixen mirades i intercanvien les primeres emocions... "és aquí, mira!" "és moll" "pedres" "un pal!" "aigua"...  I portats per la curiositat... descobreixen que tot és moll, el terra, el pantaló si passo damunt les herbes altes, les botes d'aigua, les sabates, l'arbre, la fulla, la pinya, el terra..."vine aquí sota" "mira, moll" "iupali!!" "plooouu"!!!
.... i riuen, molt, sense parar!....

I ara....... tornem a la llar...  
ens agradaria poder reproduir la nostra obra d'art en un entorn que coneixem molt bé, al nostre jardí, amb elements que trobem i que volgueu dur de casa, de tardor, de les vostres passejades...  ens voleu ajudar? Crearem plegats, una nova, obra d'art!Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada